2018. január 24., szerda

Narasimha Das - Az Örökkévaló Könyörületesség: Srila Prabhupada Ajándéka a VilágnakAz Örökkévaló Könyörületesség:
Srila Prabhupada Ajándéka a Világnak
Írta: Narasimha Das

Ó, bűntelen! Válaszaid e kérdésekre távol tartanak majd minden anyagi gyötrelmet. Ez a könyörületesség nagyobb minden Védikus jótettnél, áldozatnál, lemondásnál, és minden másnál. (Srimad-Bhagavatam 3.7.41.)

A könyörületesség legtökéletesebb formája megszabadítani az embereket az anyagi lét aggodalmaitól. Ez egyedül az Úr odaadó szolgálatában végzett cselekedetek által lehetséges. Ez a tudás páratlan. A Védákban található tudás művelése, az áldozatok bemutatása és a nagylelkű adományozás az anyagi lét kínjainak még egy részét sem képes távol tartani, ami csak az odaadó szolgálat végzésével érhető el. Maitreya könyörületessége nemcsak Vidurának segített, hanem egyetemes lévén mindenkit, mindenkor felszabadít. Így tehát Maitreya örökkévaló.” (Srimad-Bhagavatam 3.7.41. Magyarázat)

A Bhagavatam Harmadik Énekének ezen részében Vidura sok kérdést tesz fel Maitreya Rishi-nek. Az volt a célja, hogy rámutasson az Úr transzcendentális szerető szolgálatának az elveire. Tudta, hogy bárki aki megérti ezt, felszabadul a múltban, jelenben, vagy a jövőben az anyagi létezés gyötrelmei alól, és visszatér a lelki világba a tiszta odaadás folyamatán keresztül.

Ebben a korban Srila Prabhupada pontosan beállította és előírta az odaadó szolgálat folyamatait - mint ahogyan leírták a Védákban, a Puranak és az Upanisádok és a Vaisnava magyarázatokban -, egy olyan megfelelő módon, ami nemcsak a Védikus idők szellemileg magasan fejlett saddhuinak szól, hanem az emberek számára általában – még ennek a leromlott jelenkor embereinek a számára is.

Srila Prabhupada könyörülete nemcsak a tanítványok egy kis csoportját akarja, akikkel személyesen találkozott és vezetett, hanem „ EGYETEMES LÉVÉN MINDENKIT, MINDENKOR FELSZABADÍT”. Így Srila Prabhupada, mint Maitreya Rishi, örökkévaló. Ezt a misztériumot sohasem tudják megbecsülni a pozőrök, akiknek rejtett céljuk, hogy kizsákmányolják a Legfelsőbb Úr örök misszióját anyagi haszonért, vagy személyes ambíciókért. Ezt a mayavadik, imperszonalisták, sahaji-ják sem tudják megérteni, vagy sok esetben a prakrita-bhakták sem, akik szándékosan maradnak, ragaszkodva ehhez az anyagi világhoz, minden az elválást segítő jó instrukció ellenére.
A mennyei bolygók félistenei és sok bhakta ezen a bolygón az anyagi világban akar maradni az Úr bhaktájaként, hogy élvezhesse az anyagi boldogságot. Ezt annak a kockázatával teszik, hogy alacsonyabb létformába zuhanhatnak, s ezért az Úr nem elégedett velük.” (Srimad-Bhagavatam 3.9.12 Magyarázat)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése