2018. február 9., péntek

Nézz belülre. Tedd jobbá önmagadat, minthogy mások gyengeségeit kutasd.( Párbeszéd Mahesh Raja és MD között )MD:
Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura mondja ezt, de nem értem:
21. Nézz belülre. Tedd jobbá önmagadat, minthogy mások gyengeségeit kutasd.(The Pearls of Instruction)

Jézus Krisztus hasonlót mond. De hogyan tudom észrevenni a hamisat, ha nem láthatom az elhajlásokat a lelki életben?

Mahesh:
Azt is mondják, hogy „Ne ítéljetek , hogy ne ítéltessetek”

A gondolat mögött az áll, hogy akik túlságosan is MÁSOK hibáit látják, és nem látják a SAJÁT hibáikat.

MD:
Nem. Ha én mások hibáit látom – hamis gurukat, színlelőket és így tovább - , akkor megítélem őket. Nem tudom felmenteni őket, annak ellenére, hogy a lélek valójában nem cselekszik. És általában az emberek (mint én) kevésbé látják a saját hibáikat.

Mahesh:
Hogy megismerjük a jó és rossz közötti különbséget, az eltér az önmagáért való hibakereséstől.

LE KELL LEPLEZNÜNK ŐKET. ŐK NEM VEZETŐK. ŐK SAKÁLOK. A SAKÁL SEMMIVEL SEM RENDELKEZIK. EZ LEGYEN A PROPAGANDÁNK. EZ NEM CSAK A TUDOMÁNYT, MINDEN POLITIKAI ÜGYET, TÁRSADALMI ÜGYET JELENTI, HANEM MINDENT. Mindet ki kellene rúgni.”
(730503mw.la Beszélgetések)

ÍGY AMIKOR IGAZÁN AZ ISTEN TUDAT PRÉDIKÁTORÁVÁ VÁLSZ, NEM KÖTHETSZ KOMPROMISSZUMOT. A NEVÉN KELL NEVEZNED A DOLGOKAT.”
(721016SB.VRN Leckék)

Megjegyzés:
HABÁR AZ IGAZSÁG NÉHA FÁJ, ÁM EZ NE TÁNTORÍTSON EL SENKIT SEM A KIMONDÁSÁTÓL.

AZ IGAZAT MINDIG NYÍLTAN MEG KELL MONDANI, HOGY MÁSOK A VALÓSÁGHOZ HŰEN ISMERHESSÉK A TÉNYEKET. HA EGY EMBERRŐL TUDJUK, HOGY TOLVAJ, S EZT ELMONDJUK MÁSOKNAK, AKKOR IGAZAT MONDUNK. AZ IGAZSÁG NÉHA FÁJ, ÁM EZ NE TÁNTORÍTSON EL SENKIT SEM A KIMONDÁSÁTÓL. AZ IGAZMONDÁS MEGKÖVETELI, HOGY VÁLTOZATLANUL KÖZÖLJÜK A TÉNYEKET MÁSOKKAL, AZ Ő ÉRDEKÜKBEN. EZ AZ IGAZMONDÁS DEFINÍCÍÓJA.” (Bg 10.4-5 Magyarázat – Az Abszolút Fensége)


Ramacandra Puri Megszólja Az Urat:


Egy reggel Ramacandra Puri meglátogatta Sri Caitanya Mahaprabhut a lekhelyén. Sok-sok hangyát vett észre, s nyomban megszólta az Urat.


Tegnap este itt valaki kandiscukrot evett, ezért vannak most mindenütt hangyák! Milyen sajnálatos, hogy ez a lemondott sannyasi efféle érzékkielégítés rabja”. Így szólt, majd elment.


Sri Caitanya Mahaprabhunak már korábban a fülébe jutott a szóbeszéd Ramacandra Puri rágalmairól, s most Maga is hallhatta, milyen vádakat talált ki ellene.


Ramacandra Puri nem talált kivetnivalót Sri Caitanya Mahaprabhu jellemében, hiszen az Úr az Istenség Legfelsőbb Személyisége lévén transzcendentális szinten áll. Hangyák általában mindenhol vannak, Ramacandra Puri azonban biztosra vette, hogy azért lát az Úr lakhelyén hangyákat futkosni, mert Caitanya Mahaprabhu édességet eszik. Így aztán képzeletbeli hibákat fedezett fel az Úrban, és távozott.


Hangyákat általában mindenütt látni, amint ide-oda másznak, ám Ramacandra Puri, aki nem létező hibák után kutatott, megbírálta Sri Caitanya Mahaprabhut, azzal rágalmazva, hogy édességet evett a szobájában.


A rágalom hallatán Sri Caitanya Mahaprabhuban kétségek ébredtek, s nyugtalankodni kezdett. Magához hívta hát Govindát, és a következő utasítást adta neki:

Mától kezdve azt a szabályt követem, hogy az Úr Jagannatha prasadamjából csak egy negyed tányért fogadok el, ezen kívül pedig öt ganda értékű zöldséget.”
(Antya 8.48-8.49- 8.50- 8.50 Magyarázat-5.51-8.52-8.53)


MD:
Igen, Ramacandra Puri megfelelő példa - ő még a saját Lelki Tanítómesterét is kritizálta, aki az élete végéhez közeledett.

Köszönöm.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése