2018. május 22., kedd

Az emberi élet legnagyobb vétke




...Az emberi társadalom minden problémáját és degradálódását az okozza, hogy elfordultunk az Istenség Legfelsőbb Személyiségének megértését szolgáló elvektől. Ez képezi az emberi élet legnagyobb vétkét, s ezért a maya, vagyis az Istenség Legfelsőbb Személyiségének anyagi energiája a háromféle szenvedés formájában állandóan gondot okoz nekünk.

Az anyagi energia az anyagi természet három kötőerejéből áll. Az ember legalább a jóság szintjére emelkedjék fel, hogy rátérhessen a Legfelsőbb Úrról szóló tudás útjára. Ha nem jut el a jóságig, akkor a tudatlanságban és a szenvedélyben kell maradnia, melyek a démoni lét okozói.

A szenvedély és tudatlanság kötőerejének rabjai nem törődnek a szabályozó elvekkel, sőt gúnyt űznek az Írásokból, a szent emberekből, és a lelki tanítómester helyes megértéséből. Annak ellenére, hogy hallottak az odaadó szolgálat dicsőségéről, mégsem vonzódnak hozzá. Helyette saját utakat ötölnek ki a „fejlődéshez".

Ez néhány az emberi társadalom azon hibáiból, amelyek a démoni létbe vezetnek. Ha azonban valaki képes követni az irányítását egy megfelelő, hiteles lelki tanítómesternek, aki el tudja vezetni a magasabb, lelki szintre, akkor sikeressé válik az élete.

(Srila Prabhupada: Bhagavad-gita As It Is 16.24. - original edition Macmillan 1972 – Magyarázat, fordította: Dvarakesa Dasa 1981)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése