2018. május 23., szerda

Az étel feladata az élettartam növelése, az elme tisztítása és a fizikai erő növelése


A jóság minőségében levő étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget ad. Az ilyen tápláló étel édes, lédús, zsíros és ízes. A túl keserű, túlságosan savanyú, sós, csípős, száraz és égető ételt a szenvedély kötőerejében levők kedvelik. Az ilyen étel fájdalmat, kedvetlenséget és betegséget okoz. A tudatlanság minőségében élők a fogyasztás előtt három óránál tovább főzött, ízetlen, állott, bűzös, rothadó és tisztátlan ételt szeretik.

Magyarázat

Az étel feladata az élettartam növelése, az elme tisztítása és a fizikai erő növelése kell, hogy legyen. A nagy, hiteles tekintélyek már a múltban kiválasztották azokat az ételeket, amelyek a legjobban segítik az egészség fenntartását s az élettartam növelését. Ide sorolhatók a tejtermékek, a cukor, a gabona, a rizs, a gyümölcsök és a főzelékfélék. A jóság minőségében levők nagyon kedvelik az ilyen étrendet. Egyes ételek, mint például a kukorica és a melasz, önmagukban nem ízletesek, mégis finomak lehetnek, ha tejjel vagy más étellel együtt fogyasztják őket. Mindezek az élelmiszerek a természetüktől fogva tiszták, így a jóság minőségébe tartoznak. Teljesen különböznek az olyan érinthetetlen dolgoktól, mint a hús és az alkohol. A nyolcadik versben említett zsíros ételnek semmi köze sincs az állatok mészárlásából származó zsiradékhoz. Az állati zsiradékot megkaphatjuk a legcsodálatosabb étel, a tej formájában is. A tej, vaj, sajt és egyéb tejtermékek olyan formában adnak állati zsírt, amely kizárja az ártatlan teremtmények leölésének bárminemű szükségességét. Ez a gyilkolás csupán a barbári mentalitás következménye.

A szükséges állati zsiradék beszerzésének civilizált formája a tejtermékek felhasználásával történik. Az állatok mészárlása nem méltó az emberi nemhez. Fehérje bőségesen beszerezhető a felesborsóból, dhalból, barnalisztből stb.

A keserű, túl sós, túl csípős étel a szenvedély kötőerejében van. A túl sok erős paprika (csili) nyálkát termel a gyomorban, ez pedig betegségekhez és szenvedéshez vezet.

A tudatlanság vagy sötétség kötőerejében lévő ételekre főleg az jellemző, hogy nem frissek. Minden olyan étel, amit három óránál tovább főztek, a sötétség kötőerejében van. (Ez alól kivételt képez a prasadam, vagyis az Istennek szeretettel felajánlott étel.) Az ilyen étel rothadó, és ezért rossz szagot is áraszt, ami érdekes módon gyakran vonzza a tudatlanság minőségében levőket, de visszatetszést vált ki a jóság embereiben.

Csak olyan étel maradékait szabad fogyasztani, amit előzőleg már felajánlottak a Legfelsőbb Úrnak, vagy amit egy szent személy - legfőképpen a lelki tanítómester – hagyott. Más ételmaradék a sötétség minőségében van, és fertőzést vagy betegséget okoz. A jóság minőségében levő emberek még csak meg sem érinthetik a tudatlanság ételeit, bár lehet, hogy a sötétség kötőerejében lévő emberek számára azok nagyon ízletesek.

A legjobb étel az Istenség Legfelsőbb Személyiségének felajánlott étel maradéka. Sri Krsna azt mondja a Kilencedik Fejezet huszonhatodik versében, hogy elfogadja az odaadással felajánlott, zöldségekből, gabonafélékből és tejtermékekből készült ételeket (patram puspam phalam toyam ). Természetesen az odaadás és a szeretet az, amit az Istenség Legfelsőbb Személyisége főleg elfogad. A prasadam adott módon való elkészítését is előírják. Tehát az Írások parancsai szerint főzött, és az Istenség Legfelsőbb Személyiségének felajánlott étel még akkor is fogyasztható, ha az elkészítése óta már sok idő eltelt, mert az ilyen étel transzcendentális. Ha tehát az ételt antiszeptikussá, ehetővé és ízletessé szeretnénk tenni mindenki számára, akkor fel kell ajánlanunk az Istenség Legfelsőbb Személyiségének.
(Srila Prabhupada: Bhagavad-gita As It Is 17.8-10. - original edition Macmillan 1972 – Magyarázat, fordította: Dvarakesa Dasa 1981)


...bármit kap, felajánlja Krsnának. Krsna számára. Így ezért Krsnának, a LELKI TANÍTÓMESTER tiszta közegén keresztül felajánlja Krsnának. Mert közvetlenül nem ismerem Krsnát. Közvetlenül nem tudom, hogy ajánljak Krsnának. Ezért a kötelességem, hogy felajánljak a KÉPVISELŐN keresztül. Mint amikor valamit fizetni akarsz a kormánynak, a kincstárnak fizeted be, nem közvetlenül az elnöknek. Neked a kincstáron keresztül kell fizetned. Hasonlóképpen , ez a Krsna-tudat megértésének a folyamata.
(Śrīmad-Bhāgavatam 7.7.29 -31—San Francisco, March 15, 1967,
(incomplete lecture) )

MEGJEGYZÉS:

Ha bhogát ajánlunk fel Krsnának a HAMIS „lelki tanítómestereken” keresztül, akkor a bhoga csak bhoga marad. AZ NEM PRASADAM

---------------------------------------------

Mahesh Raja :PRASADAM (angolul)

Contact:

Mahesh Raja : mahesh_agtsp@yahoo.co.uk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése