2018. július 20., péntek

Aki a Krsnával való kapcsolat nélkül cselekszik
Aki nem rendelkezik transzcendentális tudattal, annak értelme nem szilárd, s elméjén sem képes uralkodni. Enélkül pedig lehetetlen a béke, s hogyan volna boldogság béke nélkül?

MAGYARÁZAT
Az ember nem érhet el békét mindaddig, amíg nem Krsna-tudatú. Az Ötödik Fejezet megerősíti, hogy csak akkor lehetséges ez, ha megérti: Krsna az áldozat és vezeklés összes jó eredményének élvezője, minden megnyilvánult univerzum birtokosa és valamennyi élőlény igazi barátja (5.27.). Ezért ha valaki nem Krsna-tudatú, annak elméjéből hiányzik a végső cél, s ez nyugtalanságot okoz. Ám ha valaki biztos abban, hogy Krsna minden és mindenki élvezője, birtokosa és barátja, az rendíthetetlen elméjével békét tud teremteni. Tehát aki a Krsnával való kapcsolat nélkül cselekszik, az egész biztosan gondterhelt és nyugtalan lesz mindig, bármennyire is színlelje a belső nyugalmat és az előrehaladt lelkiállapotot A Krsna-tudat egy magától eredő, békés állapot, melyet csakis a Vele való kapcsolat felújításával lehet elérni.

(Srila Prabhupada: Bhagavad-gita As It Is - original edition Macmillan 1972 – magyar nyelvre fordította: Dvarakesa Dasa 1981 Az eredeti Bhagavad-gita 2.66)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése